Add to Flipboard Magazine.

05 Nisan 2006


YARGITAY, ALİ ATIF BİR’İN “OKUMA ÖZÜRLÜ” OLDUĞUNU SÖYLEMENİN, "BİLİMSEL ELEŞTİRİ" OLDUĞUNU KABUL ETTİ...

Ali Atıf Bir, nam-ı diğer AA1, kendisini, Veysel Batmaz'ın, www.haber3.com, STAR TV ve STAR Gazetesinde, 23 Nisan 2003 tarihinde yazdığı bir RATING eleştirisi yazısında, "Okuma özürlü; okuduğunu anlamayan," "Yanlış ve eksik iş yapan," "Üniversitelere ve bilim adamlarına hakaret eden," "Hesap vermeden çekip giden," "İşinin uzmanı olmayan," biri olarak nitelendirdiği iddiasında bulunmuş ve Veysel Batmaz böyle bir yazı yazdığını kabul etmiş ve Ali Atıf Bir de, "kişilik haklarına hakaret yoluyla saldırıda bulunduğu" gerekçesi ile Veysel Batmaz'ı 100.000 YTL tazminat isteği ile Mahkemeye vermişti. Dava, temyiz ile birlikte, üç yıl sürdü.

Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, 4 Nisan 2006 tarihinde, Prof. Dr. Veysel Batmaz'ın, Prof. Dr. Ali Atıf Bir'i:

"Okuma özürlü; okuduğunu anlamayan,"
"Yanlış ve eksik iş yapan,"
"Üniversitelere ve bilim adamlarına hakaret eden,"
"Hesap vermeden çekip giden,"
"İşinin uzmanı olmayan,"


bir kişi olarak göstererek, STAR TV’de ve Star Gazetesinde yazdığı yazı ile (23 Nisan 2003) eleştirmesinin, hakaret unsuru taşımadığı, bu sözlerde kişilik haklarına saldırı bulunmadığı, bu nitelemelerin eleştiri sınırları içinde; "sert ve haşin" ve "güncel önemi ve kamu yararı" olan nesnel ve bilimsel eleştiri olduğu hükmünü verdi.

Yargıtay bu hükmü ile, AA1'in, Veysel Batmaz aleyhine açtığı hakaret davasında, dava ile ilgili, 22 Eylül 2004 tarihinde İstanbul 10. Asliye Hukuk Mahkemesi'nin verdiği red kararını onadı.

Veysel Batmaz hakkında, 10. Asliye Hukuk Mahkemesinin kararını açıkladığı 22 Eylül 2004 tarihi, Kemal Alemdaroğlu’nun hukukuksuz olduğu gerekçesi ile YÖK’ün isteğine uyarak Cumhurbaşkanı tarafından görevden alındığı aynı güne rastlamıştı. Tarihin Giest’sal bir cilvesi olarak, Yargıtay’ın Veysel Batmaz davası ile ilgili kararını açıkladığı 4 Nisan 2006 günü de Yargıtay’ın 4. Hukuk Dairesindeki temyiz duruşmalarının 4 ve 5. celselerinde yine Kemal Alemdaroğlu yargılanıyordu.

Hiç yorum yok: