Dokuz Eylül'de skandal
Eski rektörün promosyon olarak 4 milyon YTL aldığını öğrenen yeni rektör de para istedi.
Dokuz Eylül Üniversitesi Eski Rektörü Prof. Dr. Emin Alıcı’nı, İş Bankası’ndan promosyon olarak 4 milyon YTL aldığının ortaya çıkması üzerine Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Füzün, promosyonlardan olan alacaklarını anlaşmanın imzalandığı bankadan talep etti.
Dokuz Eylül Üniversitesi ile özel bir banka arasında yapılan maaş ödemesine ilişkin protokolde dönemin Rektörü Prof. Dr. Emin Alıcı’nın promosyon alınmadığını ileri sürmesine karşın, bankadan 4 milyon YTL alındığı ortaya çıktı. Türk Eğitim-Sen 1 No’lu Şubesi’nin Dokuz Eylül Üniversitesi’ne banka promosyonlarına ilişkin sorusuna Genel Sekreter Vekili Prof. Dr. Dilek Güldal imzalı verilen cevapta, özel bir bankanın üniversiteye herhangi bir promosyon veya ayni ve nakdi ödeme yapılmadı denildi.
Ancak, Türk Eğitim-Sen’in konuyla ilgili dava açmasından sonra Üniversite, dava dosyasında sözleşme süresi boyunca bankadan üniversiteye promosyon adı altında bir ödeme yapılmadığını, 20 Nisan 2005’te Dokuz Eylül Üniversitesi Vakfı hesabına Tıp Fakültesi Temel Bilimler Binalarının inşaatında kullanılmak koşuluyla 4 milyon YTL’nin bağış yapıldığı ve bu meblağ ile sözü edilen inşaatın tamamlandığı belirtildi.
Bağışın üniversitenin inşaat işlerinde kullanıldığının belirtilmesine karşın, bu konuda herhangi bir harcama belgesine ait delil gösterilemediği iddia edildi.
-PROTOKOL UCUZA GİTMİŞ-Konu ile ilgili ANKA’ya açıklamada bulunan Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Füzün, 2004 yılında imzalanan protokolün 2012 yılına kadar geçerliliği olduğunu anımsatırken, bankaların 4 yıllık promosyon anlaşmalarından kurumun bankaya bir aylık yatırdığı miktar kadar promosyon verdiğini kaydetti. Konu ile ilgili olarak göreve gelmesinin ardından araştırma yaptığını belirten Füzün, ayda yaklaşık 10,6 milyon YTL personel maaşının ödendiğini ve söz konusu anlaşmalar neticesinde 2004-2008 yılları için 10.6, 2008-2012 yılları için de aynı miktarda promosyon ödenmesi gerektiğini söyledi. Bankaya, anlaşma neticesinde yaklaşık 4 milyon 150 bin YTL alındığının ve vakıf hesabına aktarıldığının bildirildiğini, promosyonla ilgili başka meblağ yatırılmadıysa üniversitenin alacağı olduğunun anlatıldığını kaydeden Prof. Dr. Füzün, bankadan konu ile ilgili cevap beklendiğini söyledi. ANKA
4 yorum:
Vistilef sitesinde genellikle yapıldığı gibi, bu yazı da Zaman gazetesinden aktarılmış. Bu gibi F tipi medyadan aktarılan yazıların Vistilef'te sayıca çokluğu bir yana, içeriklerindeki çarpıtma da dikkat çekicidir. Örneğin bu yazıda sadece son kısım ANKA'ya aittir. Zaman gazetesi, zaman zaman, ANKA gibi saygın ajanslardan alıntı yaparak haberi, ilk bölümde olduğu gibi çarpıtır. Hatta bazen, kendi haberinin altına ANKA vb. ajans adını yazarak haberin itibarını artırır!
İletişim akademisyenlerinin dikkatine sunulur.
Bu haber doğrudur. 9 Eylül Üniversitesi Genel Sekreteri Prof. Dr. Cem Terzi tarafından teyit edilmiştir. Promsoyonun harcandığı binalar için, eski rektör Alıcı, "Zonguldak ve Konya İdare Mahkemelerinin verdiği karar doğrultusunda eşit dağıtım istiyorsanız, gidin, herkesin bir tuğlası var, onları alın" demektedir. Eğitim-Sen sol tandanslı bir sendikadır.
Vistilef Haber Merkezi
Bu yazıdaki 'haber'in doğruluğu-yanlışlığı üzerine değil kaynağına itiraz etmiştim. Ama madem ki doruluğu da tartışılsın isteniyor, tartışalım. Doğru olan nedir. Bu haberde iki ayrı iddia var:
1. Eski rektör zamanında promosyon karşılığı bağış olarak vakfa 4 milyon ytl yatmış ve bu para ile bir inşaat tamamlanmıştır.
2. Yeni rektör ise daha 4 milyon ytl istiyerek eski rektör zamanında imzalanan protokolün aynen işlemesini talep etmektedir.
Bu enformasyonlardaki yanlışlık nerededir?
Bunlardan nasıl bir skandal çıkar?
Eğitim-sen gerçekten de "sol tandanslı" bir sendikadır sol bir sendika değil.
Kaynak içeriği belirler!
Haber çok açık ve skandal olan şu:
"Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Füzün, 2004 yılında imzalanan protokolün 2012 yılına kadar geçerliliği olduğunu anımsatırken, bankaların 4 yıllık promosyon anlaşmalarından kurumun bankaya bir aylık yatırdığı miktar kadar promosyon verdiğini kaydetti. Konu ile ilgili olarak göreve gelmesinin ardından araştırma yaptığını belirten Füzün, ayda yaklaşık 10,6 milyon YTL personel maaşının ödendiğini ve söz konusu anlaşmalar neticesinde 2004-2008 yılları için 10.6, 2008-2012 yılları için de aynı miktarda promosyon ödenmesi gerektiğini söyledi. Bankaya, anlaşma neticesinde yaklaşık 4 milyon 150 bin YTL alındığının ve vakıf hesabına aktarıldığının bildirildiğini, promosyonla ilgili başka meblağ yatırılmadıysa üniversitenin alacağı olduğunun anlatıldığını kaydeden Prof. Dr. Füzün, bankadan konu ile ilgili cevap beklendiğini söyledi."
(1) "Başka meblağ" denilen kısımın olup olmadığı önemli...
(2) Eğer başka meblağ varsa ve gizlenmişse skandal; eğer hiç verilmemişse, daha büyük skandal: Üniversiteyi kazıklıyorlar...
(3) Bütün bunların bir kamu kuruluşu olan üniversitelerde, ancak Mahkeme safahatında biliniyor olması... Asıl skandal da bu. Dekanlar ve rektörler üniversiteyi, "mal" yerine döndürmüşler, bilgi vermeksizin yönetiyorlar. Nereyi mi, bütün kararların kurullarda alındığı yeri.
Haberimizde çarpıtma yok, skandal var...
Vistilef Skandal/Magazin Bölümü
Yorum Gönder