Add to Flipboard Magazine.

24 Ocak 2006

55. Yılda 155 Ödülün sadece 5 tanesi Fakültemize...


2005'te 5'leri çok sevdik, ancak,
BU ÖDÜL ARDINDAN, SEVİNMELİ MİYİZ?

Vistilef’in Notu:

Ülkenin büyük bir çoğunluğunun güvenilmez bulduğu; haberleri ve genel içeriği ile manipülasyondan başka bir işe yaramayan MEME’nin (Mainstream Media) en büyük kuruluşu olan Doğan Grubu’ndan ödül almak oldukça "kolay" bir iştir. Ödül sayısı fazla ve kayırma yüksek boyutlarda... Peki, kim soruyor şu soruyu? ADV, iletişim fakültelerine başka ne yaptı? Onlara, UNM vasıtasıyla kara çalmaktan başka?

Medya tarafından düzenlenen bu tür yarışmaların, ciddi jüriler tarafından seçilen ürün ve yaratılara ciddi “burs” gibi maddi karşılıkları vermesi gereklidir. Oysa bu yarışmalar, katılanların (iletişim öğrencilerinin) masumiyetini istismar ederek, ödülü verenlere kamusal bir prestij sağlamaktan öteye gitmemektedir.

MEME olan Medya zaten iletişim fakültelerine genel olarak değer vermezken, bu tür yarışmalarla, öğrencileri kullanarak onlar üzerinden toplumsal meşruiyet kazanmaya, göz boyamaya çalışmaktadır. Medyanın bazıları tarafından, iletişim fakülteleri, sadece arada sırada bir görünüp bir kaybolup, derslere “girmeye bile tenezül etmeden” ders verildiği ve HOCA olarak gözükülen prestij mekanları olmaktan başka bir işe yaramamaktadır.

Anlaşılan Dekan bu faktörlerin okulumuza getireceği olumsuzlukları bile bile bu yarışmaya hâlâ okulu sokabilmekte ve alınan ikincilik ve üçüncülük ödülleri ile övünebilmektedir. Biz öğrencilerin meslek edinmek için kendi yaratılarını ve ürünlerini bu tür yarışmalara sokmasına karşı değiliz. Ancak şunu da biliyoruz ki, Fakültemiz bu tür yarışmalara girerken belli ilkelere sahip olmadan giriyor ve şu anda sadece ikincilikten sonraki ödüllerle yetiniyor ve en önemlisi de bu yarışmaların getirisini biraz fazla abartıyor.

Doğan Grubu yarışmaları, okulumuza hiç bir katkı sağlamamakta ve öğrencilere de özel bir yarar vermemektedir. Bu tip yarışmaların ödülleri fazla abartılmamalıdır. Hele bu yılkiler, bir özür dileme silsilesi içinde çok danışıklı döğüş gibi görünüyor.

Yine de ödül kazanan öğrencileri kutluyoruz. Her şeye rağmen bu ödüllere ulaşmak için çok olumsuz ve donanımsız, eğitim kalitesi bozuk Fakülte koşullarını yerle bir ederek, ödül almış olmanın hazzını yaşasınlar. Ancak fazla sevinmesinler...

Şimdi konuyla ilgili haberi okuyalım:

Genç İletişimciler Yarışması'ndan Öğrencilerimize 5 Ödül

Aydın Doğan Vakfı 17'inci Genç İletişimciler Yarışması'nda İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencileri 5 ödül aldı. Aydın Doğan Vakfı'nın nitelikli medya çalışanı yetiştirmek amacıyla İletişim Fakülteleri arasında düzenlediği 17'inci Genç İletişimciler Yarışması'nda dereceye girenlerin ödülleri Doğan TV Center'da düzenlenen törenle verildi. Aydın Doğan Vakfı'nın yazılı, görsel, işitsel, reklam, halkla ilişkiler ve internet yayıncılığı dallarında düzenlediği yarışmaya 25 İletişim Fakültesi'nden 946 öğrenci 625 çalışma ile katıldı ve 141 öğrenci toplam 155 ödül kazandı. Yarışmada, İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencisi Onur Özgür Ertuğrul "En İyi Spor Haberi" dalında İletim Gazetesinde yer alan "Bahis Taraftarlığı mı?" haberi ile birincilik ödülünü kazandı. Gazetecilik Bölümü dördüncü sınıf öğrencisi Yusuf Karaoğlu ise, "İletim Gazetesi 90'ıncı Sayı Sayfa düzenlemesi" çalışmasıyla "En İyi Sayfa Düzenlemesi" dalında ikincilik ödülüne layık görüldü. Görsel Bölümde "En İyi Televizyon Haberi" dalında Gazetecilik Bölümü öğrencileri Sara Teker, Nilay Yongacı ve Sevim Çakır'a "Korsan Taksi" çalışmalarıyla ikincilik ödülü verildi. "En İyi Bütünleşik Pazarlama İletişimi Planı" dalında Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü öğrencileri, Alper Menteşeoğlu, Mehmet Ali Soylu, Rumisa Öner ve Nuray Kılıç "Simit Sarayı Relansman Çalışması" adlı çalışmalarıyla ikincilik ödülü aldı. "En İyi Toplumsal Sorumluluk Projesi" dalında, Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü öğrencileri, Ender Yeşilyurt, Mazlum Vural, Metin Usta ve Ramazan Sarıbaş, "Cebinize Sığsın" çalışmalarıyla üçüncülük ödülüne değer görüldü. Lisans öğrencilerinin 2004 – 2005 ders yılında yaptıkları çalışmalarla katıldıkları yarışmanın ödül törenine Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç, İstanbul Valisi Muammer Güler, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Kadir Topbaş'ın yanı sıra Doğan Medya Grubu yöneticileri, rektörler, dekanlar ve finale kalan öğrenciler katıldı. Törende ayrıca, ödül alan üniversitelerin iletişim fakülteleri dekanlarına Aydın Doğan tarafından berat verildi. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Suat Gezgin de beratla ödüllendirilen dekanlar arasında yer aldı. (iüifha)

Hiç yorum yok: