Add to Flipboard Magazine.

06 Ocak 2006

BU HABERİ BİR ÖNCEKİ HABER İLE BİRLİKTE OKUYUN!

"Enerji, ulaşım, güvenlik gibi kamu işlerinin aksamaması için buralarda çalışanların ilk aşamada gribe karşı ilaçlı tedaviye alınmasına karar verildi." Eğitim'e ne zaman sıra gelecek?:

Kuş Gribinden Nasıl Korunacağız!

ANİ ATEŞLENMEYE DİKKAT! Hastalık belirtileri: 38.5 derece ateş, öksürük, başağrısı.
GRİPLE BİRLEŞİNCE TEHLİKELİ Gribe karşı önlem alın, iki virüsün birleşmesi öldürücü.
KUŞ PİSLİĞİNE DOKUNMAYIN Arabanızdaki kuş pisliklerini asla eldivensiz temizlemeyin. (Bir önceki haberde göreceğiniz gibi, bizim için en önemli konu bu!)
EN AZ 70 DERECEDE PİŞİRİN Tavuk eti ve yumurtayı 5 dakika pişirirseniz virüs ölür...
TEMİZLİK 3 SAAT SÜRMELİ Çiftlikler 3 saat formol veya iyotla dezenfekte edilmeli...
VİRÜS 3 AY BOYUNCA ETKİLİKümes atığında ve ölü hayvanlarda aktif. Dokunmayın.
SAKIN AV ETİ YEMEYİN En riskli grup av hayvanları. Yasak başladı. Avlanmayın.
Kuş gribinden korunmanın yolları...
Dünya Sağlık Örgütü'nün kuş gribine karşın eylem planında yapılması gerekenler adım adım anlatılıyor. İşte 3. alarm planı...
* 38.5 derece ateşi bulunan, öksürük, baş ağrısı çeken ve son bir hafta içinde toplu tavuk ölümü olan hayvanlarla temas eden kişiler şüpheli kuş gribi vakası olarak kabul ediliyor. Bu kişilerin kesin tahlil sonuçları gelene kadar karantina altına alınması gerekli.
* Şüphelilerin kendi tanılarını koyup riskten uzaklaşması için bilgi verilecek.
* Kuş gibi görülen yerlere kantina ve özel ekipler tarafından dezenfeksiyon yapılacak.
* Yüksek risk taşıyan ortamlar, tavuk yetiştirilen bölgeler karantinaya alınacak.
* Türkiye'ye giren veya çıkanlara salgın uyarısı yapılacak.
* Türkiye'de Van bölgesine çok gerekli olmadıkça yabancı turistlerin gelmemesi konusunda uyarı yapılacak.
* Kuş gribine karşı Türkiye'de de Sağlık ve Tarım bakanlıkları alarma geçti. Van'da kuş gribinden ilk ölüm olayının yaşanmasından sonra Dünya Sağlık Örgütü'nün önerisiyle Türkiye'de 3. evre kuş gribi alarmı verildi.
* Bakanlık olası bir kuş gribi salgınına karşı acil eylem planı geliştirerek 500 bin kutu ilaç sipariş verdi. Şu anda Türkiye'de bir milyon kutu Tamiflu bulunduğu bildirildi. Ölüm olayının görüldüğü Van'a ilk aşamada 3 bin kutu Tamiflu getirildi.
* Kuş gribine karşı en etkili olduğu saptanan Tamiflu adlı ilacın koruyucu özelliği bulunmuyor. Ancak hastalık başladıktan sonra 12 saat içinde alındığında tabloyu düzelteceği belirlendiği için öncelikli olarak kamu personeline, ardından yüksek riskli olduğu saptanan kişilere bu ilacın verilmesine karar verildi.
* Bir salgın durumunda toplumun yüzde 30'unun hastalanması beklendiği için hastanelerin kapasiteleri belirlenerek hastaların nerelere yönlendirileceğine karar verildi.
* Enerji, ulaşım, güvenlik gibi kamu işlerinin aksamaması için buralarda çalışanların ilk aşamada gribe karşı ilaçlı tedaviye alınmasına karar verildi.
* Tarım Bakanlığı kuşları incelemeye aldı. Balkanlar ve Kafkaslar üzerinden gelen göçmen kuş dalgaları üzerinde araştırma yapılmaya başlandı. Tavuk üretim birimlerinde çalışan riskli kişiler incelemeye alındı. (Kaynak: Vistilef Yazı Grubu'nun derlemesi, Ajanslar ve Basın)

Hiç yorum yok: