Add to Flipboard Magazine.

24 Mart 2006

ÜNİVERSİTELERDE YAŞANANLAR...

Vistilef'in Notu: Aşağıdaki yazışmaları yorumsuz sunuyoruz...Vistilef, tüm Rektörlere, Dekanlara, Bölüm Başkanlarına açık ve öğretim üyelerinin Türkiye üzerinde duyarlı olması hedefine yönlenmiş; "Anayasal üniversite" ilkesine inanan ve, "bilim, hukuk, özgürlük" isteyen ve en önemlisi de, Üniversitelerde HUZURU BOZACAK olanlara, gereken cevabı verecek bir Elektronik ortamdır:


Değerli Öğretim Üyeleri,
YTÜ Rektörü Sayın Prof. Dr. Durul Ören'den gelen açıklama yazısını ve gönderdiğim teşekkür mesajını bilgilerinize sunuyorum. Aynı açıklama sayın rektöre kınama mesajı gönderen arkadaşlarımıza da gönderilmiş olabilir.

Sevgi ve başarı dileklerimle

Kayhan Kantarlı

----- Original Message -----
From: prof.dr. kayhan kantarli
To: Durul ÖREN
Sent: Thursday, March 23, 2006 1:08 PM
Subject: teşekkür
Sayın Rektör, Değerli Meslekdaşım,

Öncelikle üç gün önce telefonla, şimdi de e-mektupla bilgilendirme ve açıklama yapma nezaket ve duyarlığınız için size müteşekkirim.Bu açıklamanızı size mesaj göndermeleri çağrısında bulunduğum meslekdaşlarıma da ileterek onları bilgilendirmeyi görev sayıyorum.

Üniversiteniz kampüslerinde eskiden beri mescit açılmasına izin verilmediğini ve takdirle karşıladığımız bu duyarlılığı sizin de rektör olarak sürdürdüğünüzü biliyorum. Ayrıca Fen Fakültesi binaları önünde müdahale edilmeyen toplu gösteri namazı kılanların laiklik karşıtı bu eylemi sizin YTÜ kampüslerinde mescit açılmamasına bir tepki olarak örgütlü bir şekilde gerçekleştirdikleri açık. Zaman zaman koridorlarda yapmaya kalkıştıklarını arkadaşlarımızdan öğrendiğimiz bu eylemi binaların önüne kadar taşıma cesareti bulabilmeleri kişisel düşünceme göre önlem almakla görevli olan üniversite yöneticileri ve güvenlik memurları ile üniversiteler içinde ne olup bittiğini her an izlemekte olduğunu bildiğimiz emniyet görevlilerin bu konudaki sorumluluklarını akla getiriyor.

Siz devletin emniyet güçlerinin AB'yi bahane edip olaya müdahale etmediklerini söylüyorsunuz. Ayrıca telefon görüşmemiz de emniyet güçlerinin önlem olarak "mescit açmanızı önerdiklerini" söylemiştiniz. Bunlara inanıyor ve ısrarla sorgulamamız ve üzerine gitmemiz gereken bu vahim gerçekleri paylaştığınız için teşekkür ediyorum.

Ancak devletin emniyet güçlerinin bu tutumu çok kolay bir bahanedir ve iktidarın kamunun her alanındaki gerici kadrolaşmasının bir sonucudur.

AB kiriterlerini göre değiştirilen yasalar Cumhuriyet'in temel niteliklerini ve devrim yasalarını ortadan kaldırmaya yönelik bu türden eylemleri koruyamaz.Bu bahane emperyalist AB'nin iktidara yutturduğu bir uyuşturucudur. Güvenlik güçlerinin haber verilmesine karşın AB'yi bahane edip demokrasiyle ilgisi olmayan bu eylemi engellemediği ve sorumlularını araştırmadığı ortaya çıkıyorsa başta siz ve YÖK+ÜAK olmak üzere hepimiz bu tutumu kamuoyu önünde açıkça ortaya koymalı ve yasalara aykırı bu tutumun ödünsüz olarak üzerine gitmeliyiz.

Devletin emniyet güçleri AB bahanesiyle müdahale etmiyorlar diye edilgen kalmamız böylesi kalkışmaların ülke çapında yeşermesine ortam sağlamak olur.En azından Onları açtıkları ve rektörlerini kendilerinin belirleyecekleri yeni üniversiteleri medreseye dönüştürmekte cesaretlendirmiş oluruz.Üniversitenizde yaşanan bu somut olay gerekli girişimi başlatmanız için bir fırsat yaratmıştır. Size yol göstermek haddim değil ancak bir meslekdaşınız olarak düşüncelerimi size açıklamamdan memnun olacağınızı düşünüyorum. Madem ki bir bahaneye sığınarak açık bir edilgenlik var o zaman, öncelikle ilgili makamlara görevini yapmayan güvenlik görevlileri hakkında suç duyurusunda bulunmalısınız. Bunun da ötesinde YÖK'e ve ÜAK'ya durumu anlatmalı ve kamuyuna açıklamalısınız. İçinde bulunduğumuz koşullar bunu gerektiriyor.Cumhuriyetin kazanımlarına sahip çıkma kararlığında olan öğretim üyelerinin şimdiye kadar olduğu gibi sizleri destekleyeceğinden emin olunuz.

Duyarlılığınız ve yanıt verme nezakatiniz için tekrar teşekkür ediyor, başarılar diliyorum. Sevgi ve saygılarımla.

Kayhan Kantarlı
Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi


----- Original Message -----
From: Durul ÖREN
To: 'prof.dr. kayhan kantarli'
Sent: Thursday, March 23, 2006 10:02 AM
Subject: RE: KINAMA: YTÜ de namaz vakti

SAYIN KANTARLI

OLAY CUMHURİYETÇİ GEÇİNEN AMA DAHA ÖNCEDE İKİ HABERİ SORMADAN YAPAN BİR GAZETECİNİN OLAYI SAPTIRMASIDIR. KAMPÜSLERİMİZ İÇİNDE MESÇİT YOKTUR. DAVUTPAŞA KAMPÜSÜMÜZDEKİ OLAY BİR ZORLAMA EYLEMİDİR. POLİS AB Yİ BAHANE EDEREK MÜDAHALE ETMEMİŞTİR. ATATÜRKÇÜ ÇİZGİDEN SAPMAMIŞ BİR KİŞİ OLARAK HASSASİYETİNİZE TEŞEKKÜR EDERİM. SAYGILARIMLA. DURUL ÖREN


From: prof.dr. kayhan kantarli [mailto:kayhan.kantarli@ege.edu.tr] Sent: Wednesday, March 15, 2006 3:34 PMTo: oren@yildiz.edu.trCc: gbaskan@yok.gov.tr; webadmin@yok.gov.tr; basin@yok.gov.tr; emin.alici@deu.edu.trSubject: KINAMA: YTÜ de namaz vakti


Prof. Dr. Durul ÖREN,
Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü
İstanbul

Sayın Rektör,

Laik Türkiye Cumhuriyeti adına utanç duyduğumuz ekteki fotoğraf üniversiteniz Fen Edebiyet Fakültesi önünde gösteri namazı kılan öğrencilerinizi göstermektedir.

Üniversiteniz Davutpaşa kampüsünde mescit açılmamasını protesto için gösteri namazına duran toplululuğa karşı önlem alınmasındaki duyarsızlık ve ihmaliniz nedeniyle, Laik Cumhuriyetimizin korunması görevimden aldığım sorumlulukla üniversitenin rektörü olarak sizi şiddetle kınıyor, bu tür yasa dışı ve Atatürk Devrimleri karşıtı bir eylemin üniversitenizde bir kez daha tekrarlanmaması için duyarlı olmaya ve gerekli önlemleri almaya davet ediyorum.

Prof. Dr. Kayhan Kantarlı
Ege Üniversitesi
Fen Fakültesi Fizik Bölümü

Hiç yorum yok: