21 Aralık 2006
RUSYA İZLENİMLERİ
15-16 Aralık 2006 tarihinde Ural Devlet Üniversitesi Gazetecilik Fakültesi’nde, Politik Bilimler Fakültesi ile birlikte düzenlenen “Discourse: Method, Theory, Practice” adlı konferansta “Media Effects on Politics: More Coverage, Less Gain” başlıklı bildiri sunan Prof. Dr. Veysel Batmaz’a Rusya izlenimlerini sorduk:
“14 Aralık’ta Ekaterinburg’a vardım. 1.200.000 kişilik bir Ural kenti olan Ekaterinburg, Devrim’den sonra Bolşevik Partisi’nin en genç Merkez Komite üyesi ünlü Sverstlov’un 1919’da öldürülmesi sonucunda, Sverstlov adını almış. 1991’de de eski adı tekrar verilmiş. Petersburg’un kurucusu Deli Petro’nu karısı olan Katerin için yine Petro tarafından 1700’lerin başında kurulan kent, Sovyet döneminde, askerî fabrikalar ve nükleer başlıklar üreten sanayisi ile gizli ve yasak kentlerden biri haline gelmiş. Hâlâ kentte yaşayan halk yabancılara çok sıcak ama biraz uzak duruyor. Ekaterinburg şu anda Rusya’nın en önemli sanayi kentlerinden biri. Yeltsin buradaki Teknik Üniversite’den inşaat mühendisi olarak mezun olmuş. Daha sonra Moskova Belediye başkanı iken de, biliyorsunuz Sovyet sisteminin çökmesi ile Rusya Başkanı oldu.
Ekaterinburg’un küçük nüfusuna rağmen, kentte 150 binden fazla öğrenci, 22 tane üniversite var. Ben en büyük ikinci üniversitesi olan Ural Devlet Üniversitesi Gazetecilik Bölümü profesörlerinden Dr. Dmytri Strovski’den (yandaki resimde telefonla konuşan) davet alarak konferansa katıldım. Bu arada Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi ve Ural Devlet Üniversitesi Gazetecilik Bölümü ve bizim Fakültenin Halkla İlişkiler Bölümü ortaklaşa olarak Mart 2007’de Antalya’da, “Non-Western Approaches to Media” konulu bir çalışma atölyesi düzenliyor.
Üniversite çok canlı. Cumartesi-Pazar da dersler yapılıyor. Konferansa bildiri sunmamın yanısıra, Bölüm’de üç ders verdim. Öğrenciler çok aktif ve bilgili, en önemli merak konuları, medyanın “ulusal kimlik” inşasındaki rolü. Bana bu konuda hem Türkiye’de, hem de dünyada neler olduğunu sordular.
Aynı zamanda, Oryental Çalışmalar Fakültesi Dekanı Profesör Kuzmin ile öğrenci değiş tokuşu esasında bir ilke anlaşmasına vardık. Orada Türkçe öğrenen Rus öğrencilere bir veya iki sömestir bizde ders almalarını sağlamak için işbirliği yapmanın yollarını arayacağız; aynı şekilde İstanbul Üniversitesi HİT Bölümü öğrencileri de orada yıllık veya yarı yıllık çalışmalar yapabilecek, eğer idari işlemleri ve engelleri aşabilirsek.
Ekaterinburg, kışın çok soğuk. 2 ile -9 arasında hava sıcaklığı varken orada bulundum; ancak altyapısı çok sağlam olduğundan, kapalı mekanlar çok sıcak. Halkın ve öğrencilerin gideceği eğlence mekanları, diskotekler, klüpler ve lokantalar çok bol. Öğrenciler durmadan kitap okuyor ve derse giriyor. Eğitim düzeyinin Sovyetlerden sonra bir çöküş yaşadığı söylense de, bize göre çok üst düzeydeler. Ben, Ural Devlet Üniversitesi Gazetecilik Bölümü tarafından yayınlanan uluslararası medya konulu bir ders kitabına bir makale ile katkıda bulunacağım. Ayrıca, Mart 2007’de yeiden ders vermek üzere davet edildim. Bu türlü uluslararası işbirlikleri herkes için özellikle de öğrenciler için yararlı.”
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder