Add to Flipboard Magazine.

06 Temmuz 2007

DEKANLAR YARGILANIYOR

Daha önceki haberimizin takibini yapıyoruz. Bu yargılama, soruşturmaların nasıl yapıldığına da karinedir:

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde 7 yıl önce hayatını kaybeden 2 yaşındaki Bilal Aslan’ın ölüm olayının soruşturulmasında zaman aşımına neden olarak görevlerini ihmal ettikleri iddia edilen 2’si dekan 9 öğretim görevlisinin yargılanmasına başlandı.

İstanbul 16. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya, sanıklar İÜ İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Suat Gezgin, Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tankut Centel ile diğer profesörler Aydan Şirin, Emine Feryal Orhun Basık, Hasan Ünsal Erman, Mithat Zeki Dinçer ve Ömer Faruk Sönmezoğlu ile şikayetçi Mehmet Fani Aslan katıldı. Prof. Dr. Emine Feryal Orhun Basık da, olayın meydana geldiği tarihten 2 yıl 7 ay sonra soruşturma başlatıldığını, iki ayrı kurulda görev yaptığını, yoğun eğitim üyeliği ile dekanlığı sırasında son soruşturmaya ilişkin araştırmaların geciktirilmeden bitirildiğini ve zaman aşımı süresinden çok önce iki raporun tamamlanarak ibraz edildiğini kaydederek, kesinlikle suç işlemediğini savundu.

İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Suat Gezgin hakkındaki suçlamaları reddederek, savunmasını içeren 5 sayfalık dilekçe ile yıllık izinleriyle ilgili çeşitli belgelerin fotokopilerini mahkemeye sundu. Sanıklar, duruşmadan vareste tutulmalarını talep ettiler.

ÖLÜM RAPORUNU HALA ALMADIM
Ölen Bilal Aslan’ın babası Mehmet Fani Aslan ise, çocuğunun Temmuz 2000’de Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Acil Cerrahi Yoğun Bakım Ünitesi’nde 2 ay süren tedavi sonrası öldüğünü ve defalarca fakülteye müracaat ederek ölüm raporu ve dosyayı istemesine rağmen hiç bir cevap alamadığını kaydetti. Raporu alamaması üzerine İstanbul Tabipler Odası’na başvurduğunu söyleyen Aslan, "Yine cevap alamadım. Daha sonra İstanbul 2. İdare Mahkemesi’ne başvurarak derdimi anlattım. Bugüne gelindi, ben hala çocuğumun ölüm raporunu almış değilim. Bu işlerde kusuru ve ihmali bulunanların cezalandırılmasını istiyorum. Bana verilen tıbbi konulardaki bilgileri de kabul etmiyorum" diye konuştu. Aslan’ın avukatı Abdülhalim Yılmaz da, Aslan’ın oğlunun ölümünün üzerinden 7 yıl geçtiğini ve Danıştay’ın kararıyla açtıkları bu davada fakülte ile idare mahkemesinden alınmış bir cevabın söz konusu olmadığını kaydetti. Mahkeme, sanıkların tamamının öğretim üyeliği yapmaları ve zaman zaman idari görevlerde bulunmaları sebebiyle duruşmalardan vareste tutulmalarına karar vererek duruşmayı erteledi.

OLAYIN GEÇMİŞİ
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi’ne 2 Temmuz 2000 tarihinde kızamık ve bronkopnömoni ön tanısıyla yatırılan 2 yaşındaki Bilal Aslan, bir süre tedavi gördükten sonra 31 Ağustos 2000 tarihinde ölmüştü. Ölümden sonra "doktorların ihmali olduğunu" iddia eden Bilal Aslan’ın babası Mehmet Fani Aslan’ın 10 Mart 2003 tarihinde suç duyurusunda bulunduğu Fatih Cumhuriyet Başsavcılığı, Yüksek Öğretim Kurumu’nun "Öğretim üyelerini üniversite bünyesinde oluşturulacak kurulun soruşturmasını" düzenleyen . maddesi uyarınca "görevsizlik" kararı vererek, dosyayı İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü’ne göndermişti. Üniversite bünyesindeki kurul, soruşturma sırasında düzenlenen fezleke uyarınca 9 Ocak 2004’de ilgililer hakkında "yargılamaya yer olmadığına" karar vermişti. Kurul kararını resen inceleyen Danıştay 2. Dairesi, gerçek sorumlular tespit edilmeden fezleke düzenlendiği ve olayın açığa kavuşması için uzman hekimlerce bilirkişi incelemesi yaptırılmasının zorunlu olduğu" gerekçesiyle kurul kararını 9 Nisan 2004’te bozmuştu. Bir süre sonra dosyanın 3. kez gönderildiği üniversite soruşturma kurulunun "yargılamalarına yer olmadığı" yönünde yeniden verdiği kararı inceleyen Danıştay 1. Ceza Dairesi, eski TCK’nın 455. maddesinde tanımlanan "dikkatsizlik ve tedbirsizlik sonucu ölüme neden olmak" suçundan 5 yıllık zaman aşımı süresinin 31 Ağustos 2005 tarihinde dolduğu gerekçesiyle "yargılamaya yer olmadığı" kararını bozdu. YARGI YOLUNUN AÇILMASI Daire, yargılama yolunu da açarak söz konusu kurulun başkanı Prof. Dr. Aydan Şirin, üyeler Ömer Faruk Sönmezoğlu, İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Suat Gezgin, Prof. Dr. Emine Feryal Orhun Basık, Prof. Dr. Öznur Bülend Seçkin, Prof. Dr. Dinçer Gülen, Prof. Dr. Hasan Ünsal Erman, Prof. Dr. Mithat Zeki Dinçer ve Prof. Dr. Tankut Centel hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulmasına karar vermişti. Devam eden süreçte bu kişiler hakkında ölüm olayının soruşturulmasında "zaman aşımına neden oldukları" iddiasıyla "görevi ihmal" suçundan 1 yıl ile 3 yıl arasında hapis cezası istemiyle dava açılmıştı.

(AA , 4 Temmuz 2007 Çarşamba)

Hiç yorum yok: