Add to Flipboard Magazine.

13 Nisan 2008

ÜNİVERSİTELERİN BU HALE GELMESİNİN TEK NEDENİ OLAN...

TIP FAKÜLTELERİ ÜNİVERSİTE DIŞINA ÇIKARTILSIN...

Erdoğan Teziç 'Yeterli kadro yok' diyerek Tıp fakültelerinin öğrenci kontenjanının artırılmasını engelledi. Ancak YÖK raporuna göre tıp fakültelerinde bir hocaya dört öğrenci düşüyor. DPT Raporuna göre ise, her tıpçı öğretim üyesi başına 1.8 öğrenci düşüyor.

TÜRKİYE'DE doktor yetersizliğine rağmen eski YÖK yönetimi, ısrarla doktor sayısının artırılmasını engelledi. Eski Başkan Erdoğan Teziç, hükümetin yeni tıp fakültesi açılması ve öğrenci sayısının artırılması yönündeki çalışmalarının önünü 'kadro yetersizliği' gerekçesiyle her defasında kesti. Ancak YÖK'ün hazırladığı rapor bu iddiaları çürüttü. YÖK'ün, Devlet Planlama Teşkilatı ve Sağlık Bakanlığı'yla birlikte hazırladığı 'Türkiye Sağlık İnsan Gücü Durum Raporu'na göre tıp fakültelerindeki öğretim üyesi sayısı, her yıl kayıt yaptıran öğrenci sayısından fazla.

100 BİN HASTAYA 73 DOKTOR

YÖK raporu, Türkiye'de doktor açığının vahim boyutlarda olduğunu da ortaya koyuyor. Mart 2008 itibariyle Türkiye'de toplam 103 bin 177 hekim aktif olarak çalışıyor. 100 bin hastaya Avrupa ülkelerinde 272 , AB üyesi ülkelerde 220 doktor düşerken, Türkiye'de 100 bin hastaya 73 doktorun hizmet verdiği kaydedildi. Öğrenci kontenjanı iki katına çıkarılıyor; beş katına çıkartılmalı...

SAĞLIK Bakanlığı, Teziç döneminde gerçekleştirilemeyen öğrenci kontenjan artışı için harekete geçti. YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan'ın da kontenjan artırılmasından yana olduğu öğrenilirken, Sağlık Bakanlığı tıp fakültelerine alınacak öğrenci sayısının önümüzdeki dönemden itibaren iki katına çıkarılmasını planlıyor. Böylelikle 100 bin olarak hesaplanan doktor açığının 2023 yılına kadar kapatılması hedefleniyor.

Hiç yorum yok: