Add to Flipboard Magazine.

19 Mart 2009

İLETİŞİM ÇÜRÜK BİNADAN KURTULUYOR...

YÖK, yıllardır öğrenci çatışmalarına sahne olan İstanbul Üniversitesi Beyazıt Kampüsü ile Ankara Üniversitesi Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi’ni ‘lisans’ eğitimine kapatmak için çalışma başlattı. YÖK yönetimi, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemal Taluğ ve İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet ile her iki kampüsteki fakültelerin dekanlarıyla bir araya geldi. Yapılan toplantılarda karşıt görüşlü öğrenciler arasındaki çatışmaların yaşandığı iki kampüsle ilgili yeni düzenlemeye gidilmesi kararlaştırıldı.

KONGRE MERKEZİ YAPILACAK

YÖK'ün, "Her iki kampüsü lisans eğitimine kapatıp master programına açalım" önerisi üniversitelerin yönetimleri tarafından olumlu karşılandı. 'Tarihi açılım' olarak değerlendirilen projeye göre, Beyazıt Kampüsü'nde bulunan fakülteler ile DTCF lisans eğitimine kapatılacak ve sadece yüksek lisans programları uygulanacak. Tarihi kampüslerin İstanbul ve Ankara üniversitelerinin 'uluslararası kongre merkezi' olarak düzenlenmesi de öngörülüyor.YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan'ın yürüttüğü projenin 2010-2011 eğitim ve öğretim yılında hayata geçirilmesi planlanıyor. Çevik Kuvvet timlerinin gölgesinde eğitim yapılan iki kampüsteki lisans öğrencileri üniversitelerin farklı yerlerdeki kampüslere nakledilecek. Projenin hayata geçmesiyle polis gözetiminde sınava girme dönemi de sona erecek.

BİR YILDA 24 KANLI OLAY

Beyazıt Kampüsü'nde geçen yıl meydana gelen 14, DTCF'de ise 10 olayda kan döküldü. Çıkan çatışmalarda çok sayıda öğrenci bıçak, taş ve sopa darbeleri ile yaralanmıştı. Emniyet Genel Müdürlüğü verilerine göre, Ankara ve İstanbul'daki üniversite olaylarının üçte biri Beyazıt Kampüsü ile DTCF'de meydana geliyor. İki kampüsün güvenliğinden Valiler tarafından özel görevlendirilen bir emniyet müdür yardımcısı ile bir şube müdürü sorumlu tutuluyor.-----İsmini Atatürk vermişti-----Adı Atatürk tarafından verilen Ankara Ünivervsitesi DTCF 14 Haziran 1935'de TBMM'de kabul edilen yasa ile kuruldu ve 9 Ocak 1936'da eğitim-öğretime açıldı. Tarihi fakültede 18 bölüm ve 71 anabilim dalından oluşuyor. Halen 17 bölüm ve 65 ana bilim dalında öğrenim yapılıyor.------Temeli Fatih Külliyesi...------İstanbul Üniversitesi'nin kurulduğu Beyazıt Kampüsü'nün tarihi 1470'te kurulan Fatih Külliyesi ile başladı. Hukuk, edebiyat, ilahiyat gibi bilimler okutulan Beyazıt duraklama ve gerileme dönemlerinde bilimsellikten uzaklaştı. 1870'te, "Darülfünun- u Osmani" adıyla modern ilim anlayışına ulaştı. 1872'de kapısına kilit vuruldu. 1874'te yeniden eğitime başladı. 1946'ya kadar farklı zamanlarda açılıp kapanan Beyazıt, üniversite olaylarının İstanbul'daki merkezi konumundaydı.

Kaynak: Bugün/Kamil ELİBOL


İstanbul Üniversitesi Beyazıt Yerleşkesi İle İlgili Medyada Çıkan Haberler Hakkında Basın Açıklaması

İstanbul Üniversitesi ile ilgili 18 Mart 2009 tarihli, “DTCF ve Beyazıt’a Kilit Vurulacak” başlıklı Bugün Gazetesi ve “Dil Tarih ve Beyazıt Kampusu Taşınıyor” başlıklı Zaman Gazetesi’nde çıkan Yükseköğretim Kurulu’nun İstanbul Üniversitesi Beyazıt Yerleşkesi’ni lisans eğitimine, yaşanan siyasi çatışmalardan dolayı kapatacağı ve sadece master eğitimine izin vereceği yönündeki haberler gerçeği yansıtmamaktadır. İstanbul Üniversitesi’nin böyle bir projesi ve çalışması yoktur. Yerleşkede yıllardır sürdürülen lisans eğitimi huzur ve güven içerisinde devam etmektedir ve edecektir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur. İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü

Hiç yorum yok: