Add to Flipboard Magazine.

04 Şubat 2012

OLMADI EMRE, OLMADI; SANA DÜŞMEZ "DEKAN" SAVUNMAK... GAZ-TECİ OLARAK ETİMOLOJİ ÖĞRENMEN LAZIM...

KİM BU DEKANLAR, REKTÖRLER...  "SENDROM" YİNE ESKİSİ GİBİ Mİ?
Dekan, "onbaşı" demek. Roma Ordusunun bir tabiri. "Rektör" ne demek onu söylemeyelim şimdilik; özellikle gastroenterolog  tıpçılar epistemolojik sindirim sistemi kökenini iyi bilirler bu makamın.
Bir dekana, bir öğrenci istediğini söyler; rektöre de söyler, profesöre de... Öğrencilerin hizmetinde olan bu zevat, sadece Türkiye'deki zer-zevat; kendilerini bir halt zanneder. (Hemen atlamayın sazan gibi, yoksa Emre'ye dönersiniz: Zer ne demek, bir inceleyin bakalım.). Bir halt olmadıklarından da ona buna soruşturma açmaktan başka halta yaramaz bu zerlisinden zer-zevat.

Haber mealen şu: Ekşi Sözlük'te Dekan'a "herif" diyen Mikail Boz'a verilen ceza Marmara Üniversitesi rektörlüğü tarafından, gelen tepkiler üzerine, Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Yönetim Kurulu (Disiplin Kurulu) tarafından verilen 6 ay uzaklaştırma'dan bir hafta uzaklaştırmaya düşürüldü. Emre Aköz de buna itiraz etti, dekanı ve 6 ay'ı savundu.


Ancak, dostumuz, okuldaşımız ve öğrencimiz köşeci yazıcısı Emre Aköz'ün, (ki Medyaya Düşman Yetiştiriyorum adlı  kitabın 3. baskısının arka kapağında güzel yorumları ile yer almıştır) konuyu saptırmakta ve cezayı savunmakta olduğunu üzülerek müşahede ettik. Dekana "herif" diyene verilen cezanın "normal" olduğunu ve "herif"in hakaret içerdiğini iddia eden Aköz, bu haberi yayımlayan Milliyet gazetesine de çatarak, "Bir Milliyet muhabiri patronuna 'herif' dese ceza almaz mı?" diyerek, bir fakültenin dekanı ile bir şirketin patronunu aynı yerde gördüğünü itiraf etmiş oldu. Yani, aslı onbaşı olan bir zer-zevat türünü şirk-et patronuna benzetmek aslında neoliberal görünümün tezahürü de olsa, ayıp. Olmadı Emre, üniversiteyi şirk-et'e benzetirsen, anlaşamayız. Mesele, Ekşi Sözlük'te yorum yazan öğrencinin kullandığı kelimeler değil, söyledikleri doğru mu değil mi? Sen gaz-teci olarak ona eğil... Ve bizi aydınlat. Dekanlar ve rektörler öğrenciler için, tersi değil. Bir de etimolojilere dikkat et: Dekan'ın, rektörün ne demek olduğunu öğrendin, ceberut, "Allah'a giden üçüncü yol ya da azamet" demek; "herif" de "becerikli"; Fakülte de "beceri"...  Hatta, Atatürk'e "bu adam" denir. Ertuğrul Özkök'e de, "hergele"... Hatırladın değil mi?

Hiç yorum yok: