Add to Flipboard Magazine.

02 Haziran 2012

TURKCELL KRİTİK DÖNEMEÇTE...


MV Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Vargı'nın, 01.06.2012 tarihinde www.mvholding.com.tr sayfasında, "Kamu otoritesi yetkisini kullanarak, artık Turkcell'de yaşananlara müdahale etmeli. Böylece Turkcell'in, süre gelen ortak kavgalarından bağımsız bir şekilde yatırımlarına devam etmesi ve bir dünya markası olarak konumlanması sağlanmalıdır.'' sözlerini "ortak taşıyıcılık" (common carrier) kavramını Türk hukukuna getirmek hedefine göre okumak lazım. İkna olmak istemeyene 'malın sahibi devlet (kamu), gereğini yapın' demekte de mahzur yok. Bunları on yıl önce Karartma: RTÜK Rütüklenemez kitabında yazdık.Veysel Batmaz

TURKCELL’İN ÖYKÜSÜ
Türkiye'de GSM temelli mobil iletişim, Şubat 1994'te Turkcell'in hizmete girmesiyle başladı. Şu anda 40 milyon dolaylarında bulunduğu telaffuz edilen cep telefonu toplam abonesinin yaklaşık dörtte üçü hızla büyüyen Turkcell’den servis alıyor. Turkcell’in buraya nasıl geldiğine bir bakmak gerek: İsveç’te dünyanın ilk özel mobil telefon şirketi olan ComVic’in CEO’su Thorsten Press’in Murat Vargı ile işbirliğine girmesinden 1,5 yıl sonra, yine bir İsveç şirketi olan Ericcson’un da Türkiye’de benzeri faaliyette bulunmasından dolayı, planlı bir şekilde Ericcson ile ortaklığa gidildi. Başta ComVic’de Thorsten Press olmak üzere Murat Vargı ve ona araştırma yapan Prof. Veysel Batmaz, Ericsson’dan Ersin Pamuksüzer, o zamanki Kavala Grubu’ndan Prof. Asaf Savaş Akat ve Sonera’nın katkıları oldu. Türk grupların ve de özellikle Ericcson’dan Ersin Pamuksüzer’in hedef abone rakamları Sonera ve ComVic’den daha iyimserdi. Ancak Sonera’nın ilk on yıl sonunda abone tahmini 600 bin idi.
Türkiye’nin önde gelen grupları, Sabancı dışında, konu ile ilgili bilgilendirildi, ancak ilgilenmediler. Projeye dahil olmamalarının nedeni bilinmiyor, Vargı da bu konuda konuşmak istemiyor. Ancak bunu, projeyle ilgilenmeyen grupların iş odaklanmalarıyla ilgili tercihleri olarak kabul ettiğini düşünmemek için bir neden yok.
Kavala, vizyon sahibiydi ve yeni bir sektöre girme arzusundaydı. Çukurova’dan Mehmet Emin Karamehmet’in en belirgin yönlerinden olan girişimci yapısı, risk alması ve çalışma azmi büyük rol oynadı. Sırasıyla Murat Vargı, ComVic, Ericsson, Kavala, Çukurova ve ComVic’in ayrılması ile Sonera projeye dahil oldu.
Konjontür uygundu. 1988 yılında Türkiye hükümeti Pan European anlaşmasını imzalayarak bu anlaşmaya dahil olmuştu. Dolayısıyla 1991 yılı ihale, 1992 yılında da Pan European ülkelerinde GSM sisteminin başlamasını tavsiye ve zorunluluk haline getiriyordu. Anlaşmayı Türkiye adına dönemin ulaştırma bakanı Ekrem Pakdemirli imzalamıştı.
İhaleye ilk Siemens girmişti, ihale sırasında Telsim Siemens hisselerini satın aldı. Turkcell ve Telsim dışında Motorola ve Jefi Kamhi ihaleye katıldılar. İhale ve teklif süreci iki sene sürdü. Bir iki kere yenilendi.
Turkcell, 1994 yılında da fiili olarak faaliyet geçti. 27 Nisan 1998'de Ulaştırma Bakanlığı ile 25 yıllık GSM lisans anlaşması imzalayan Turkcell, 31 Mart 2006 itibarıyla, yaklaşık 8,0 milyar Amerikan Doları yatırım yapmış oldu. Hisseleri 11 Temmuz 2000'de İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) ve New York Stock Exchange'de (NYSE) eşzamanlı olarak işlem görmeye başlayan Turkcell, NYSE'ye kote olan ilk Türk şirketi unvanını kazandı. 2006 ikinci çeyreğinde de 5 milyon 570 bini faturalı, 24 milyon 260 bini ön ödemeli olmak üzere 29 milyon 830 bin yurtiçi abone sayısına ulaşmış oldu. Turkcell'in Fintur aracılığıyla ve TeliaSonera ile ortak olarak sahip olduğu Azerbaycan, Kazakistan, Gürcistan ve Moldova'daki iştiraklerinin 31 Mart 2006 itibarıyla 6,4 milyon abonesi bulunuyor.

Hiç yorum yok: