Add to Flipboard Magazine.

13 Ağustos 2012

BBG KAMPÜSTE:

Biri İstanbul Üniversitesi Hocalarını Gözetliyecek !
12 Ağustos 2012 Pazar
YÖK BAŞKANI AÇIKLADI !
YÖK başkanı Gökhan Çetinsaya Öğrenci merkezli ve özgürlükçü söylemlerini icraata dökmeye çalışırken, Türkiye’nin en köklü ve en büyük yüksek öğretim kurumu olan İstanbul Üniversitesi çok tepki çekecek bir uygulamanın hazırlığında. İstanbul Üniversitesi Rektörlüğünce 610 sayılı Kampüskart projesi kurulumu konulu 16 Temmuz 2012 tarihli tüm akademik ve idari birimlere gönderilen yazıda, İstanbul Üniversitesi ile bir banka arasında yapılan protokole göre üniversitenin tüm yerleşkelerine bariyer, turnike ve PDKS (Personel Devam Kontrol Sistemi) nin kurulacağı bildirildi.
PERSONEL DEVAM KONTROL SİSTEMİ NE GÖTÜRECEK ?
Personel Devam Kontrol Sistemi uygulamaya konursa İstanbul Üniversitesinin öğrenci, idari ve akademik personelin günlük hayatında ciddi değişimler yaşanacak. Mevcut güvenlik uygulamalarında çantasına kadar aranan, X-RAY cihazından geçirilen ve kendi fakültesi dışında diğer fakülte binalarına alınmayan İstanbul Üniversitesi öğrencileri bunlara ek olarak bir de turnikeden geçecek. Üstelik yurtlarına, bölümlerine ve yemekhaneye kiminle, ne zaman ve ne sıklıkla gittikleri takip edilecek.
Yeni denetim sisteminden akademik ve idari personel de olumsuz etkilenecek. Buna göre akademik ve idari personelin de saat kaçta ve nerede oldukları hatta hangi üniversite çalışanları ile görüştükleri dahi kayıt altında tutulabilecek.
İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ REKTÖR ADAYI PROF.DR. KELEŞ’TEN BÜYÜK TEPKİ
Prof. Dr. İbrahim KELEŞ
Rektörlük seçimlerine aylar kala bu denetim sistemi uygulamasının şokunu yaşayan İstanbul Üniversitesi’nde yeni uygulamaya tepki büyük. ÜNDER (Üniversite Öğretim Elemanları Dayanışma Derneği) Yönetim Kurulu Üyesi ve İstanbul Üniversitesi rektör adayı Prof. Dr. İbrahim Keleş’e göre yeni uygulama kabul edilemez. Halen üniversitenin Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kardiyoloji  Anabilimdalı öğretim üyesi olan rektör adayı Keleş, turnikenin üniversite kapılarına değil, aslında bilimsel özgürlüğün önüne konmuş bir engel olduğunu belirtip şöyle devam etti. Kampüskart uygulaması izaha muhtaç pek çok bilenmezi içermekte. Banka ile yapılan protokol adeta bir sır küpü. Muhtemel kullanıcı sayısı 100 bini aşacak Kampüskart uygulaması ile öğrenci akademik ve idari personel kredi kartı özelliği olan bir kartı almaya mı zorlanacak? Daha da vahimi akademik özgürlüğü her şeyi olan öğretim elemanlarının üniversiteye giriş çıkış saatleri kayıt altında tutularak bir baskı unsuru olarak mı kullanılacak?
KAMPÜSKART YURTDIŞINDAKİLER KADAR MASUM DEĞİL!
Birçok meslektaşının da uygulamaya olan tepkisini kendine ilettiklerini dile getiren Prof. Dr. Keleş Kampüskart uygulamasının benzerlerinin Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri’ndeki yüksek öğretim kurumlarında da uygulandığını ifade etti ancak farkın altını çizdi: “Yurdışındaki üniversitelerde kampüskart, içine para yüklenen ve kampüste alışverişlerde kullanılan bir araç. Ancak benim anladığım üniversitemizde uygulanması öngörülen hali yurtdışındakiler kadar masum değil.”
UYGULAMANIN SONU NE OLUR ?
Personel Devam Kontrol Sistemi’nin hayata geçmesi durumunda tepkilerin önünün alınamayacağını dile getiren Prof. Dr. Keleş’e göre İstanbul Üniversitesi mustakbel turnikelerinin sonu Boğaziçi Üniversitesi’ninki gibi olacak. Boğaziçi üniversitesi’nde de yıllar önce turnike sistemi öğrencilerin tepkisi üzerine uygulamadan kaldırılmıştı. (Kaynak: http://www.istanbultimes.com.tr/kultur-sanat/biri-istanbul-universitesi-hocalarini-gozetliyor-h15978.html)

Prof. Dr. Veysel BATMAZ, ABD Başkanı olarak kendisine böyle bir resmi yazının henüz gelmediğini, zaten söz konusu yazıda istenen bilgi ve fotoğrafların mebzul miktarda Rektörlükte veya ilgili Personel Dairesinde bulunduğuna istinaden, gelince, Başbakanlık Tasarruf Genelgesi'ne uygun olarak, işlem yapmayacağını açıkladı.

Hiç yorum yok: