Add to Flipboard Magazine.

14 Eylül 2005

SENATO TARİHİNDE BİR ÜÇÜNCÜ "İLK"


SENATO TOPLANDI...

13 Eylül 2005 tarihinde yeni öğrenim dönemindeki ilk toplantısını yapan İstanbul Üniversitesi Senatosu’nun aldığı en ilginç karar yine İletişim Fakültesi ile ilgili oldu. İletişim Fakültesi Rd-TV Anabilimdalı Yüksek Lisans Öğrenci Kontenjanı 15’den 16’ya çıkartıldı. SBE bünyesinde, diğer bazı Fakültelerin kontenjanları, belki gereksiz, belki de gerekli 15’den 20’ye, ya da 8’den 15’e gibi, yine de “makul” oranlar ve çoğaltmalarla yükseltilirken, İletişim Fakültesi yine kedine özgü komikliklerden birini yapmış durumda. Kontenjan’da bir kişilik artış ne demek? Hangi bilimsel, akademik ve hâttâ hukuksal gerekçe bu komik artışı açıklar. Senato toplantısında, SBE Müdürü tarafından, bu konuyu “garip” bulan ve itiraz eden İletişim Fakültesi Senatörü’nün sorusu şu şekilde cevaplandı: “Kontenjan artışı kararı, Dekanlıktan gelen talep üzerine, en alt baraj notu olan 60 puanı 16 kişinin geçmesi üzerine alındı.”

Bu cevap doyurucu bir cevap değildir: Kontenjanı 15 olan ama her nedense 16 kişiye 60 puan veren (% 15’i mülakat) jüriyi, bu bilimsel titizliği ve adalet terazisindeki hassaslığı için kutlamak gerekir. Sanıyoruz, bunda Fakültenin "TSE-9001 kalite damgası" büyük rol oynamıştır.

Yine de şu sorular güdemde: Bu bölüme kaç öğrenci başvurdu?
Bu karar "resmi yazışma" olarak mı alındı?
Bu konuda Yönetim Kurulu kararı var mı?
Dekanlık Yönetim Kurulu’na sormadan reesen bu kararı mı aldı?
16. öğrenci kim?

Bilindiği gibi, İ.Ü. Senatosu’nun Cumhuriyet tarihinde (1933’den sonra) sadece iki “garip” durumla karşılaşmıştı; bunların ikisi de yine İletişim Fakültesi ile ilgiliydi: Senato’da son dört yıldır İetişim Fakültesi Senatörü yoktu; bu durum yasal teşekkül sakatlığı yaratarak hukuki olarak Senato’nun bu dört yıl boyunca aldığı tüm kararların “yok hükmünde” olmasını sağlıyordu; ikinci olarak da, Senato, İetişim Fakültesinin tüm anabilimdallarını yasaya aykırı ve bilimsel gerekçesiz, bir celsede kaldırıvermişti. Bu da İletişim Fakültesi’ni yasal olarak “yok hükmünde” yapıyordu. Şimdi bu iki “garip” Senato durumuna yine İletişim Fakültesinden kaynaklanan üçüncü bir komik "ilk" daha eklendi: Bir yüksek lisans programının 15 olan kontenjanı, sınavdan sonra 16 oldu.

Bu durumu, başta o mülakatı yapan jüriler ve Dekanlık olmak üzere, yukarıdaki sorularla birlikte, kamuya havale ediyoruz.

Not: Fotoğrafın İletişim Fakültesi veya Senato kararı ile ilgisi yoktur; sadece başka bir haberde kullanamayacağımız ve editörümüzün çok beğendiği bir fotoğraf olması nedeniyle burada kullandık...

Hiç yorum yok: