Add to Flipboard Magazine.

17 Ocak 2007

Reytingler MGK'da tartışılır hale geldi

28 Şubat 1999'da Radikal İki'de, Prof. Dr. Veysel Batmaz, TELEVİZYONLAR MGK GÜNDEMİNE ALINSIN başlıklı bir yazı yayınladı. İki ay sonra, televizyonlar MGK gündemine alındı. Aradan 7 yıl geçti ve konu hâlâ tartışılıyor. (Ek bilgi için Bkz: Veysel Batmaz, Karartma: RTÜK Rütüklenemez, Karakutu Yayınları, 2003 ss: 23 ve 53) Bu arada, "Reytingleri AA1 iyi denetlemiyor; bu işten anlamaz" dediği için (Star, 23 Nisan 2004), Prof. Batmaz, Ali Atıf Bir tarafından mahkemeye verildi. Mahkemeyi Prof. Batmaz kazandı, AA1 kaybetti. AA1 Dekanlıktan uzaklaştı, başkaları da uzaklaşacak, konu yine gündemde:

(ANKA) 17 Ocak 2007
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Zahid Akman, Türkiye'deki reytinglerin Milli Güvenlik Kurulu’nda (MGK) tartışılan bir konuya döndüğünü belirtti. TBMM Çocuk ve Gençler Arasında Artan Şiddet Eğilimleri ile Okullarda Meydana Gelen Olayları Araştırma Komisyonu, RTÜK Başkanı Zahid Akman'ı dinledi. Başta İstanbul, Ankara ve İzmir olmak üzere büyük şehirlerde frekans kullanımında kaos yaşandığını belirten Akman, “Yayıncı kuruluşlar, 1990'ların başlarında ele geçirdikleri frekansları zapt ettiler, bu frekansları boşaltmadılar. Diğer yayın kuruluşlarının yayına geçmelerini engellemekte, rekabeti ortadan kaldırıcı bir yaklaşım sergilemekte; bunları kanunsuz gerçekleştirmemektedirler. Kanun, bunlara ilk etapta hak verdiği için bunları sürdürüyorlar” dedi. İstanbul, Ankara, İzmir ile diğer 10 büyük ilde, gelecek ay karasal sayısal yayına geçilmesi için çalışmaların başlayacağını bildiren Akman, Şubat ayından itibaren sayısal yayının analog yayın ile devam edeceğini de ifade etti.
DENETİM SIKINTISI Karasal yayınların çok azını denetleyebildiklerine işaret eden Akman, sayısal kayıt arşiv analiz sistemi çalışması başlattıklarını söyledi. Akman, bu çalışmanın 10 ay sonra tamamlanacağını, böylece bütün yayınları merkezden arşivleyip, izleyebileceklerini kaydetti. Akman, sadece 2 bin haneye konulan ölçüm aletleriyle, Türkiye genelindeki izleme alışkanlıklarının tespit edildiğini, bu sonuçlara göre, reklamcıların yayın kuruluşlarına reklam verdiğini belirterek, “Ülke insanımızın yapısı dikkate alındığında ortaya çıkan bu izlenmelerin ne kadar doğruyu yansıttığı konusunda soru işaretlerimiz, tereddütlerimiz var” diye konuştu. MGK’DA DA TARTIŞILIYOR Akman, konunun hassasiyetine dikkat çekerken, Türkiye'deki reytinglerin MGK’da tartışılan bir konuya döndüğünü ifade etti ve “Bu konu ülkemizin en önemli sorunları arasında, güvenlik sorunları içerisinde mütalaa edilerek gündeme alınmıştır” dedi. Akman, reyting ölçümünü sorun olmaktan çıkaracak düzenlemelere ihtiyaç olduğunu vurgulayarak, “Bugünkü ölçüm çalışmaları manipülasyona açıktır” diye konuştu.

Hiç yorum yok: