İstanbul, Marmara, Gazi, Selçuk ve Uludağ'ın da aralarında bulunduğu bazı üniversiteler bölünüyor...
08 Nisan 2009 / 10:51 aa
YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, bazı üniversiteleri, “çok büyüdükleri ve idareleri zorlaştığı için yeniden yapılandıracaklarını” bildirdi. Bu konuda YÖK'te bir komisyon oluşturulduğunu belirten Özcan, özellikle öğrenci sayısı 40 binin üzerindeki üniversitelerin değerlendirileceğini belirtti.YÖK Genel Kurulu toplantısında gündeme gelen “İstanbul, Marmara, Gazi, Selçuk ve Uludağ üniversiteleri ile nüfusu 40 bini geçen diğer bazı üniversitelerin bölünmesi” konusunda araştırma yapmak üzere oluşturulan komisyon, hangi üniversitenin kaça bölüneceği, isimlerinin aynı kalıp kalmayacağı gibi konular ile önerilerin dile getirildiği bir rapor hazırlayarak Genel Kurula sunacak. Konu üzerinde uzlaşma sağlanması halinde kanun teklifi hazırlanacak. Özcan, ilk aşamada 5 üniversiteyi düşündüklerini ifade ederek, “Bunlar kocaman üniversiteler. Öğrenci nüfusları fazla ve idare etmek çok zor oluyor. Ayrıca dağınıklar, şehrin her tarafına dağılmış durumdalar” diye konuştu.
“KENDİ BAŞLARINA BİR ÜNİVERSİTE OLACAKLAR”
Bölünecek üniversitelerin isimlerinin aynı kalıp kalmayacağı konusundaki soru üzerine Özcan, bu konudaki çalışmanın henüz tamamlanmadığına işaret ederek, şunları söyledi:“Kendi başlarına bir üniversite olacaklar. Eskisi olduğu gibi kalacak. Ayrılana da yeni rektör seçilir, idari kademelerin hepsi olur. Yani yeniden teşkil edilecek. Yeni bir üniversite gibi düşünün. Mesela Paris'teki Sorbonne Üniversitesi-1, Sorbonne Üniversitesi-2 gibi Gazi-1, Gazi-2 de olabilir, başka isimler de verilebilir.”Üniversitelerin görüşlerinin alınıp alınmayacağı sorusuna Özcan, “Bu üniversitelerin çoğu zaten kendileri istedi. Mesela Selçuk Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi bunu istedi” yanıtını verdi. Özcan, çalışmanın “en kısa zamanda tamamlanacağını” kaydetti. (aa)
VİSTİLEF ÖNERİSİ:
YÖK’ün üniversiteleri bölmesini destekliyoruz. İşte, İstanbul Üniversitesi için önerimiz:
Her biri birbirinden bağımsız ayrı rektörlükle idare edilecek olan ve kendine özgü bir yasa ile kurumlaşacak yeni bir yapı kurulacak:
İstanbul Fatih Hayat Üniversitesi: Cerrahpaşa ve Çapa Tıp Fakülteleri, Eczacılık Fakültesi, Diş Hekimliği Fakültesi, Veteriner Fakültesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü (Bu üniversiteye Beslenme Fakültesi kurularak, Biyoloji Bölümü buraya bağlanacak)
İstanbul Beyazıt Toplum Üniversitesi: Hukuk Fakültesi, İktisat Fakültesi, Siyasal Bilgiler Fakültesi, İletişim Fakültesi, İlahiyat Fakültesi, İşletme Fakültesi, Eğitim Fakültesi, Edebiyat Fakültesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Konservatuar
İstanbul Avcılar Teknoloji Üniversitesi (New York’taki Hunters College’e nazire): Mühendislik Fakültesi, Orman Fakültesi, Fen Fakültesi, Su Ürünleri Fakültesi, Fen Bilimleri Enstitüsü; (opsiyon olarak İşletme Fakültesi bu üniversiteye de bağlanabilir; Bu üniversiteye Su ve Petrol Fakültesi kurulacak.)
Yerleşkeler:
İstanbul Fatih Hayat Üniversitesi: Olimpiyat Köyü ve Cerrahpaşa ve Çapa Kampüsleri (Eczacılık bu kampüslerden birine taşınacak; Biyoloji Bölümü buraya taşınacak)
İstanbul Beyazıt Toplum Üniversitesi: Merkez Beyazıt Kampüsü ve çevresi (Eczacılık ve Fen Fakültesi kendi yerleşkelerine taşınacak; İletişim, İlahiyat, Fen Fakültesine taşınacak)
İstanbul Avcılar Teknoloji Üniversitesi: Avcılar Kampüsü (Veteriner, Su Ürünleri –Küçükçekmece gölünü ve denizi kullanacak-- ve Orman bu kampüse taşınacak)
Orman Fakültesi yerleşkesi, her üç üniversitenin ortak rekreasyon ve dinlenme tesislerini barındıracak. Baltalimanı yine her üç üniversiteye tahsis edilecek. Horhor’daki binalar İstanbul Beyazıt Üniversitesi’ne verilecek.
Bu üç üniversitede, kendi aralarında kredi sistemi ile ders alınabilecek ve diğer öğrenim kolaylıkları sağlanacak.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder