''YÖK'ÜN ORTADAN KALDIRILMASI BİR ŞEYE ÇÖZÜM DEĞİL; KAOS OLUR.''
YÖK Başkanı Yusuf Ziya Prof. Dr. Özcan, ''Bazı öğrenciler, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile görüştüler ve YÖK'ün kaldırılmasını talep ettiler. Kılıçdaroğlu'ndan da bazı olumlu sözler işittiler. Bu konuda ne söyleyeceksiniz?'' şeklindeki gazetecilerin sorusunu şöyle yanıtladı:
''YÖK'ün ortadan kaldırılması bir şeye çözüm değil. Madem Türkiye'de şimdiki durumda 156 tane üniversitemiz var, bu üniversitelerin denetimi, gözetlenmesi, üniversitelerle ilgili politikaların ortaya konabilmesi için bir birim lazım. Ama bu birim bazı ülkelerde yükseköğretim bakanlığı oluyor, bazı ülkelerde bize benzer kurullar oluyor, bazı ülkelerde rektörler komitesi oluyor. Bu üç şeyden bir tanesini yapmanız lazım. YÖK'ü kaldırırım demekle olmaz bu iş. Kim sorumlu olacak, yani bu 156 tane üniversite, yakın zamanda sayısı da artacak, nereye gidecek, 20 yıl sonra ne planlanıyor, kim bu yükseköğretimle ilgili planları yapacak, kim bu memlekete yol gösterecek meselesi her zaman orada duruyor, çok ciddi bir şekilde duruyor. Bir şekilde bununla ilgilenecek merci lazım. Yani YÖK'ü kaldırırsanız ne olur, belki kaos olur. Eğer kaos yaratmak istiyorlarsa memlekette tamam buyursunlar, yapsınlar. Ben akıllı bir YÖK'ü kaldıracak insanların aynı görevi yapacak bir düzenleme, denetleme ve politika geliştirme görevini yapacak başka bir kurul getireceklerini düşünüyorum. Adı YÖK olmayabilir ama başka bir şey olabilir.''
Vistilef'in Açıklaması:
YÖK kalkarsa kaos olmaz; 2547 sayılı yasa ilk 11 maddesi dışında değiştirilirse kaos olur. 4 Kasım 1981 yılından beri 2547 sayılı yasanın ilk 11 maddesi hariç, HİÇ BİR MADDESİ gereği gibi uygulanmamıştır. İnanmayan 30 yıldır üniversiteler ve YÖK aleyhine açılmış davalarda verilen İdare Mahkeme ve Danıştay kararlarını alır, tek tek okur ve "üniversite" ya bu, öğrenir. 2547 sayılı yasa hiç bir üniversite rektörü veya YÖK başkanı tarafından hukuka uygun, keyfi olmayan bir tarzda ve pozitif olarak UYGULANMAMIŞTIR.
Vistilef'in Önerisi: DEVLET ÜNİVERSİTESİ YERİNE "KAMU" ÜNİVERSİTESİ; VAKIF ÜNİVERSİTESİ YERİNE "ÖZEL" ÜNİVERSİTE...
Vistilef izleyicilerince bilindiği gibi, Vistilef bugünkü haliyle devlet üniversiteciliğine karşıdır. Bu haliyle vakıf üniversiteciliğine de karşıdır. Vakıflardan ikisini kuran Prof. Dr. Veysel Batmaz'a göre, vakıf üniversiteleri "özel üniversite" gibi çalışmakta, devlet üniversiteleri ise "üniversite gibi" çalışmamaktadır. Bu iki tür üniversite yapısı YÖK ile birlikte kaldırılarak, gerçek "özel üniversiteler" ile "kamu üniversiteleri" kurulmalıdır. Özel üniversiteler kâr esasına göre çalışmalı ve girişimci kişilerce kurulmalı ve devlet yardımı almamalıdır. Paralı öğrenim yapmalıdır. Kamu üniversiteleri ise, şu anda devlet üniversitesi olarak kurulu olanların, mezunları, çalışanları (akademik ve idari) ve üçüncü ve dördüncü sınıf (son iki sınıf) öğrencilerinin oluşturacakları bir VAKIF tarafından bila bedel devralınmasıyla oluşmalıdır. Bu üniversitelerin bütçeleri Vakıf gelirleri ve devlet bütçesinden (toplamdan % 75) katkı ile düzenlenmelidir. Bu üniversitelerde öğrenciler parasız okumalıdırlar. Kurulacak olan kamu üniversiteleri daha sonra, devletin tam fonlama yatırımı ile yeni kamu üniversiteleri kurabilmelidir. Devlet, gelecek on yıl içinde, tüm kuruluş fonlaması ilk on yıl devlet tarafından karşılanmak üzere en az 100 kamu üniversitesi daha kurmayı üstlenmelidir.
Tüm üniversiteler özerk ve bağımsız olmalıdır. Sadece harcamaları ve gelirleri Maliye ve Sayıştay tarafından sıkı bir biçimde denetlenmelidir. Öğrenci alımı "akseptans" şeklinde yapılmalıdır.
Bu tür bir düzenleme, 12 Eylül'cülüğü yok edeceği gibi, gençler için adil ve daha uygun üniversite yolu açacak ve üniversiteleri "üniversite" yapacaktır. Bugünkü halleriyle, yüksek orta okullar haline hızla dönüşmekte olan üniversiteleri kurtaracak tek çözüm budur. YÖK kalkar ve özel ve kamu üniversiteleri kurulursa kaos olmaz: ÜNİVERSİTE olur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder