Add to Flipboard Magazine.

02 Eylül 2011

İ.Ü. İLLETİŞİM FAK. NELER GÖRDÜ NELER: BU SAYDAM ŞU BİZİM FAKÜLTE'DE "ALGILAMA YÖNTEMİ" DERSİNİ "ALGILAMA YÖNETİMİ" DİYE VERMİŞTİ; UZUN YILLAR...


KÖŞECİ POLİSİ MUHTESİP'TEN:


Ken Loach'un Yasaklı Filmleri                  


Ali Saydam, yönetmenlerin yaptıkları filmler nedeniyle cezalandırılmaları konusuna değinirken ünlü yönetmen Ken Loach'ın filmleri üzerinden örnekler vermiş:

İlk örnekten başlayacak olursak, Loach'ın "Ladybird, Ladybird" adlı filminin yasaklı olduğu için 40 senedir gösterime girememiş olması imkansızdır. Çünkü bu film 1994 yapımıdır. Üstelik, film sadece gösterime girmekle kalmamış, Berlin dahil olmak üzere bir çok festivale katılmış ve ödüller almıştır. 40 sene meselesinin nereden çıktığı ise Saydam'ın verdiği ikinci örneği incelediğimiz zaman netleşecek.

İkinci olarak, Saydam'ın sözünü ettiği "Question of Leadership"  belgeseline gelince, bu belgesel ilk olarak 1981'de ITV kanalında gösterilmek üzere çekilmiş ama bu kanalın geri çevirmesi üzerine, üç ay sonra  Channel 4 kanalında gösterilmiştir. Bu ilk belgeselden sonra Loach, 1983 senesinde aynı isimle bir belgesel serisi yapmıştır ve gerçekten de bu seriyi yayınlatma imkanı bulamamıştır. Ama, Saydam'ın bahsettiği ve yönetmenin 75. yaş günü şerefine ilk defa yayınlanacak belgesel bu değildir.

Yasaklı olan ve Ken Loach'ın 75. yaş günü şerefine ilk defa yayınlanacak olan belgesel, yönetmenin 1969 senesinde "Save The Children" vakfı yararına çektiği ve bazı bölümlerinde bu vakfı iyi bir şekilde göstermediği için, yayınlanması vakıf tarafından engellenen ve bir isim konmadığı için "Save The Children" olarak bilinen belgeseldir. İlgili haberlerde "yaklaşık 40 senedir yayınlanmayan belgesel" olarak lanse edildiği için, Saydam da bu rakamı kullanmış ama yukarıda açıklamaya çalıştığımız üzere, filmleri, belgeselleri, tarihlerini kısacası her şeyi birbirine karıştırdığından, yazısından doğru bir bilgi almak imkansız hale gelmiştir.
http://www.bbc.co.uk/turkce/haberler/2011/08/110824_ken_loach.shtml 
http://www.taraf.com.tr/haber/ken-loach-a-retrospektif-bakis.htm 
http://www.imdb.com/title/tt0110296/awards 
http://www.guardian.co.uk/film/2011/aug/28/ken-loach-class-riots-interview?cat=film&type=article 

Hiç yorum yok: