Add to Flipboard Magazine.

28 Aralık 2011

NECEF UĞURLU'NUN YAZISINI, BİR NOT EKLEYEREK, KAYDA GEÇİRİYORUZ:

VİSTİLEF'İN NOTU: Uğurlu'nun yazısını okumadan yukarıdaki video'yu izleyin. Ancak bu notun amacı başka: Yazıda adı geçen Ali Murat Vural şu anda İstanbul Üniv. İlletişim Fakültesi'nde kadrolu... Neden? Niçin? Hangi özellikle? "Farabi" programı ile gelip, taşraya gideceğine İstanbul'da mekan kurmak YÖK ilkelerinin hangisine uyarlı? YÖK üyelerinden cevap bekliyoruz. "AA1 veremedik AMV mi olsun!" demek isteniyor. Gazetecilik Bölümü ve Dekanlık'tan da cevap bekliyoruz. Vistilef herkese açık...

RATİNG OPERASYONU ASLINDA BİR 'DAR ÇEVRE' OPERASYONU MUDUR?
http://www.dorduncukuvvetmedya.com/4197-rating-operasyonu-aslinda-bir-dar-cevre-operasyonu-mudur.html
NECEF UĞURLU-KAYDA GEÇSİN...
(...) Bu nedenle Dr. Erol Köse’yi de dikkate almanızı öneririm.
Konu Prof. Ali Atıf Bir’in bir zamanlar Anadolu Üniversitesi  çatısı altında yapmış olduğu  rating ölçümleriyle ilgili denetimleriyle ilgiliydi. Bunu da çok fazla önemsemiyorum.
Deşifre’nin beni şaşırtan bir başka konuğu ise bir akdemiysen olan Prof. Ali Murat Vural’ın meselelerin esasına yönelmek yerine Prof. Ali Atıf Bir’in, ki  aynı üniversitede çalışmış olduklarını konuşmasından anladık, ‘İyi Hoca’ , ‘İyi Profesör’ , ‘İyi Gazeteci’, İyi Televizyoncu’  olduğu yönündeki son derece nesnel savunması ve kefaletiydi . Prof . Ali Murat Vural’ın görüşüne göre  dünyanın bütün iyilerini üzerinde toplamış bir bilim adamı  Prof. Ali Atıf Bir, olur mu olur ama ihtimal hesaplarına göre zayıftır. Ya da bir mucize  gerçekleşmiştir ihtiyaç bir süperman pelerinidir. Öğrencileri hocalarının uçmasını bir gün isteyeceklerdir, malum yeni gençlik teori ile yetinmiyor uygulama istiyor.
Deşifre Programına  bağırıp çağırdıktan sonra tekrar  bağlanan  Prof. Ali Atıf Bir’in Mehmet Ali Önel’e şimdi konuşamıyorum, benimle özel görüşün programıma davet ediyorum tarzı yaklaşımını ise ibretlik buluyorum.
Uluslararası Bilimsel Toplantılarda  ‘Kurgulanmış Gerçekliğe, Siyasal Taraflılığın Körleşmesine ve Toplumsal Güvensizliğe Mahkum Olmuş Bir Toplumsal Kurum: Medya ‘ ”Küresel Ekonomik Kriz Sonrası ‘Yeni Normal’ Medya ve İletişim” gibi ciddi sunum ve çalışmaları olan Prof. Ali Murat Vural’ın  ‘ Her şey bir yana Ali Atıf Bir bir yana’  tavrını akademik tarafsızlığa uygun  bulmadım. Ancak yapmış olduğu araştırma sonuçlarından açıkladığı çok önemli bir gerçek vardı, kahramansız bir toplum olduğumuz gerçeği. İçim cız etti . Aslında bu araştırma sonucuna göre  ekranlarda etkiden de söz edemeyiz,  demek ki  bu da  palavra. Allahtan etkileri yok mu diyeyim onu da bilemiyorum.
Bilişim teknolojileri devrimsel nitelikli değişimlere neden olmaktadırlar. Bu teknolojiler, ülkelerin sınıflarını  belirleyecek kadar büyük bir öneme sahiptirler. Çağımızda  bilgiler istenilen noktalara geleneksel yollardan milyonlarla ifade edilebilecek bir oranda daha hızlı ulaştırılabilmektedir. Bilişim toplumunun yolunun açılması ve gerçekleşmesi, "içerik" (bilgi) ve ''teknoloji"nin (bilgi teknolojisi) bütünleşmesiyle sağlanacaktır.
Bizim içerikler Türkiye’yi yansıtıp yansıtmadığı yıllardır tartışılan bir panelde ‘ama bu isteniyor ‘ bahanesiyle  dayatılan  Nişantaşı, Cihangir ‘ kimin eli kimin cebinde’  hikayeleriyle sınırlı  kaldı. Artık yakında insanlar içeriklerden kendi akışlarını yapacak, bir manada kendi televizyonlarını oturdukları yerden kuracak teknolojiye  geçmek üzereyken  bizleri medyanın nelere hazırladığı sorusu boşlukta.
Elalem alternatif evren, insanlığın kodları, varoluşun nedenleri peşinde dizilerde  kimbilir bilinen  nelere hazırlıyor toplumlarını tavsiye ederim  bakın,  sadece yarışma, eş bulmaya sınırlamamış.
Şekilde açıkça görüldüğü gibi Rating Operasyonu basit bir mesele değil.
Üç beş müstehcen, müstekrehin yerine muhafazakarlık koyalım heveslileri de hiç heveslenmesin dünya başka yere gidiyor. Bizimle kimsenin uğraşacak vakti yok. Sonra eller gider aya, biz kalırız gene yaya.
Rating operasyonuyla  ‘ Dar Çevre’nin  elemanları   ortaya çıkacak mıdır yoksa ‘Minnoş Dost’ email yollamış, yok o ona söylemiş, ama öbürü biliyormuş gibi zeka alayı ile mi karşı karşıya kalacağız .
Dar çevrenin  ilişkileri çözülmeyecek ilişkiler değil çoğu ortada zaten.
Artık mesele ulusal bir meseledir.  Bakın  Prof. Ali Murat Vural ‘ Kurgulanmış Gerçeklikten’  bahsetmiş sunumunda.
Medyanın  ‘kurgulanmış Gerçeği‘ nedir?  Kim kurguluyor, kurgulanan nedir , memleket  için hayırlı  mıdır? Bu soruları kayda geçirelim.
Bu tabii kayda geçirmek istediğim şu soruyu da aklıma getiriyor. MGK da bu konular yani medya  konuşulur mu?  Böyle bir departman var mıdır,  varsa  bu konulardan kimler sorumludur?
Sivil veya asker MGK’da kimler  sorumludur  bu konularla ilgilenen Medya Paşa’sı var mıdır?  Subliminal mesajları, dar çevreyi, iktisadi ilişkileri takip edenler kimlerdir?
Medya Ulusal Güvenlik kapsamı içinde midir, dışında mıdır ?
Savcının iddianamesini beklerken sorularımızı kayda geçiriyoruz.

Hiç yorum yok: