KÖYLÜ
(Veysel Batmaz'ın Notu: Battal Odabaşı, "köylü köylü" tanımlamamdan aşağıdaki yorumu çıkartmış: Bence iyi de yapmamış; ben bu tanımı, sözel olarak tartışılan ve dilden dile sözel olarak aktarılan olguların, bir çok varyantı olabileceğinden ve bunun da zaten "tartışma" olamıyacağından bahsetmiştim. Ayrıca, verdiği Latin Amerika ve ABD örnekleri de "köylüleri" içeriyor; yani onlar da oraların köylüleri-varoştakileri... NOT İÇİNDE NOT: Yeni takılanlar, bu polemiklerin öncelerini arşiv'den mutlaka sırasıyla izleyin. Yeni Dönemde herkese lazım olacak: İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi TARİHİ'Nİ yeni ve şimdi yazmaya başladık... Gelenek, işte şimdi oluşuyor... Buna AKADEMİK GELENEK denir... HUKUK, BİLİM, ÖZGÜRLÜK, GÜVEN... Bu polemikler bir Milat'dır; haberiniz ola; haberleri ola... Battal'ın yeni çalışmasını sabırsızlıkla bekliyorum, bekliyoruz... VistilefAkademik'te yayınlayacağız; VistilefAkademik, puanlı ve hakemSİZ bir elektronik akademik dergidir...)
Odabaşı'nın Katkısı:
Sayın Batmaz,
Tartıştığımız konu köyle ilgili. Elbette köyle ilgili deyimler olacaktır yazıda. Arjentin’de Favelas’larda doğmuş Tangoları tartışmıyoruz. Ya da Amerikan zencilerinin Blues’unu ya da Madrigallerin nasıl ortaya çıktığını tartışmıyoruz. Kendi içimizden çıkan ve bize özgü olan bir konuyu tartışıyoruz.
Konu iletişimle ilgili olmayabilir. Ama kendi aramızdaki iletişimin (ya da iletişimsizliğin) hangi aşamada olduğunu ortaya koyan bir tartışma bu. İlle de yazılı kanıt isteniyorsa işte kaynaklar:
1- Dimitris Kourzakis, Rebetikonun Kökenleri, İ.Ü. İletişim Fakültesi Dergisi, Çev. Yrd.Doç.Dr. Battal Odabaş, Sayı: 17, 2003, İstanbul.
2- Ali Haydar Avcı, Zeybeklik ve Zeybekler Tarihi, E Yayınları, 2005, İstanbul.
3- Zeybekler ve Ege-Akdeniz Türküleri (Notalarıyla); Hamdi Tanses, Say Yayınları; İstanbul, Şubat 1997, 1. Baskı.
4- http://www.sabah.com.tr/2004/02/15/yaz14-10-121.html
5- http://www.turnalar.com/bilgiler3.html
6- http://cetinkorkut.com/gunceloku.php?id=319
7- http://bodabas.tripod.com/muzikkulturudersnotu.htm
Bir kısmı benim çalışmalarım, bir kısmı başka yazarların kaynakları. Bunları belirtmeyi gereksiz gördüm, çünkü tartıştığımız ortam makale ortamı değil. Emin olmadığım konuda konuşmam da yazmam da. Araştırırım, doğruluğunu kanıtlarım sonra yazarım. Bir kitap için bir makale hazırlamaktayım şu anda ve sürekli araştırma içerisindeyim. Yani çala klavye yazmıyorum.
Benim çalışma ilkem bu. Yeri geldiği zaman söyleyeceğimi söylerim. Yanıldığım anda da yanıldığımı açıkça itiraf ederim ve kendimi düzeltirim.
Yrd. Doç. Dr. Battal Odabaşı