Tutuklanan rektör Yücel Aşkın'ın, ihale belgelerini sakladığı belirtiliyor. Rektörün evinde de öğretim üyeleri ve personel hakkında istihbarat raporları bulundu.
Yolsuzluk ve usulsüzlük iddiasıyla tutuklanan Rektör Aşkın'ın, ihale belgelerini sakladığı ve heyet imzası gereken işlemleri tek imzayla yaptığı, ayrıca elindeki tarihi eserleri de izah edemediği belirtiliyor.
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Y.Y.Ü.) Rektörü Prof. Dr. Yücel Aşkın'ın tutuklanmasına neden olan suçlamaların ağırlıkla "kayıt dışı ve kurul kararı gerekmesine rağmen tek imzayla yapılan işlemler ve tarihi eser kaçakçılığı"nda yoğunlaştığı öğrenildi. Van Cumhuriyet Başsavcısı Kemal Kaçan, yargının yıpranmaması gerekçesiyle hafta sonu izin alıp kentten ayrıldı.
Dokümanlar mahkeme kasasında
Öte yandan Aşkın'ın evinde ele geçirilen belgeler ile diğer ilgili dokümanlar, Van Ağır Ceza Mahkemesi'nin çelik kasasına konuldu. Daha önce Van eski Milletvekili Mustafa Bayram'ın gözaltına alındığı olaydan sonra ilgili dosyaların Van Adliyesi'nden kaybolması üzerine böyle bir uygulamaya gidildiği öğrenildi. Aşkın, "haksız çıkar ve ekonomik fayda sağlamak amacıyla çıkar amaçlı suç örgütü kurmak, bu örgütün faaliyetleri çerçevesinde cebir uygulamak sureti ile Tıp Fakültesi Hastanesi'ne tıbbi cihaz alımı ihalesine fesat karıştırmak, bu çerçevede bazı resmi evrakları tahrif ederek sahtecilik yapmak, bazı evrakları yok etmek ve görevini kötüye kullanmak" suçlamalarıyla sevk edildiği mahkemece tutuklanmıştı.
Üniversitenin 'tek adamı'
Aşkın'ın evinde daha önce "tanıklar gözetiminde" yapılan baskında ele geçirilen "kayıtsız" tarihi eserler ile çok sayıda evrakın incelenmesi sonucu bazı önemli gerçeklerin de su yüzüne çıktığı öğrenildi. Aşkın'ın, üniversite ile ilgili bazı işlerde "kurul kararı ve onayı gerekirken sadece kendi imzasıyla iş yaptırdığı", bazı işlerde ise "resmi kayıt tutturmadığının ortaya çıktığı" belirtildi. Bu işlemlere ilişkin bazı kayıt ve verilerin Rektör'ün evinde bulunduğu da gelen bilgiler arasında. Rektör'ün evinde üniversite öğretim üyeleri, personel ve öğrenciler hakkında "istihbarat" raporları da ele geçirilmişti. Tarihi eserlerle ilgili incelemelerin de sürdüğü, "kaçakçılık" suçuna dair ciddi verilere ulaşıldığı öğrenildi.
Bu arada Van Cumhuriyet Başsavcısı Kemal Kaçan'ın, Rektör'le cezaevinde görüştüğü öğrenildi. Başsavcı Kaçan'ın, "Rektör'le herhangi bir husumetinin olmadığı"nı sürekli vurguladığı, Aşkın'dan da gerçeklerin ortaya çıkmasında adalete yardımcı olmasını istediği belirtiliyor.
Van Cumhuriyet Başsavcısı Kemal Kaçan'ın, bugün Van'a gelecek rektörlerin tamamına cezaevine giriş izni verdiği de öğrenildi. Aşkın için tutuklama talep eden Savcı Ferhat Sarıkaya'nın da, elindeki verilerden hareketle yaptığı suçlamalar konusunda "kendinden gayet emin" olduğu ve sadece görevini yaptığı ifade ediliyor.
Kaynak: www.internethaber.com 22 Ekim 2005 http://www.internethaber.com/mays/article_view.php?aid=320956
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder